Γιώργος Κατσιβέλης – Δήμαρχος Ληξουρίου: Για ακόμη μια φορά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε τα καταφέραμε

Επιστολή του Δημάρχου στο airetos.gr

Γιώργος Κατσιβέλης – Δήμαρχος Ληξουρίου: Για ακόμη μια φορά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε τα καταφέραμε

Είναι γεγονός ότι όλοι μας βιώνουμε μια πρωτοφανή κατάσταση που κανείς λίγους μήνες πριν δεν μπορούσε να φανταστεί .

Ολόκληρος ο πλανήτης έχει μπει στη δύνη της πανδημίας και ενός αόρατου εχθρού που όποιος τόλμησε να σνομπάρει ή να υπερεκτιμήσει τις δυνάμεις του απέναντί του το πλήρωσε και το πληρώνει ακριβά.

Ευτυχώς που στην κρισιμότερη ίσως στιγμή της νεότερης ιστορίας μας , ως Έθνος επιδείξαμε απίστευτη , για τον ανυπότακτο DNA μας , πειθαρχία και ωριμότητα.

Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε για ακόμη μια φορά ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων , κράτησε ισχυρό τον κοινωνικό ιστό και διαχειρίστηκε με μεγάλη επιτυχία από την αρχή την κρίση μέχρι σήμερα.

Ο Δήμος Ληξουρίου από την πρώτη στιγμή προσαρμόστηκε στη νέα πραγματικότητα και εφάρμοσε όλες τις οδηγίες που δόθηκαν από την Πολιτική Προστασία και το Υπουργείο Υγείας στην κατεύθυνση προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και των κατοίκων.

Το αυτοτελές γραφείο Κοινωνικής Προστασίας επέκτεινε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και με το σύνθημα «Μένουμε σπίτι – Φροντίζουμε για εσάς» οργάνωσε ομάδες υποστήριξης των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες , τους άπορους , τους μοναχικούς ηλικιωμένους και όσους αδυνατούν ή δεν επιτρέπεται να μετακινηθούν , εξυπηρετώντας κάθε ανάγκη τους που έχει να κάνει με αγορά και παράδοση τροφίμων και φαρμάκων , ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και επείγουσες συναλλαγές με το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας πόρους από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων προχώρησε στο διπλασιασμό των ωφελούμενων του προγράμματος σίτισης για όσο διάστημα κρατήσει η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.

Η αναπάντεχη και πρωτόγνωρη κρίση που αντιμετωπίζουμε μας δίδαξε αρκετά πράγματα , θεωρώ ότι οι εμπειρίες που αποκομίσαμε πρέπει να αποτελέσουν παραδείγματα για το μέλλον και μας δείχνουν τον τρόπο που πρέπει να θωρακίσουμε τη χώρα , το Δήμο , το σπίτι μας.

Ενδεικτικά θα σταθώ σε δύο κυρίαρχες παραδοχές που πρέπει να γίνουν εφαλτήριο για διαφορετική προσέγγιση σε θεμελιώδεις αρχές της Δημοκρατίας και Ισοτιμίας όπως είναι η Δημόσια Δωρεάν Υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση:

Η μια έχει να κάνει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της Δημόσιας Υγείας.

Η κατάρρευση των συστημάτων Υγείας ακόμη και των προηγμένων , υποτίθεται , Ευρωπαϊκών χωρών και η αδυναμία αντιμετώπισης των περιστατικών που οδήγησε σε φαινόμενα επιλογής των ασθενών που θα τους δοθεί η ευκαιρία να μπουν στον αναπνευστήρα και να ζήσουν (δεν μπορεί να το χωρέσει ο ανθρώπινος νους) ελπίζουμε να παραδειγματίσει τους ηγέτες και να αποδεσμεύσουν τα απαιτούμενα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία , καλές οι επενδύσεις και το τραπεζικό σύστημα αλλά εάν από σήμερα δεν επενδύσουμε στον άνθρωπο και την προάσπιση του πολυτιμότερου αγαθού του , δεν θα δικαιούμαστε να μιλάμε για «Πολιτισμένη Ευρώπη»…και η επόμενη φορά θα αποβεί μοιραία.

Η δεύτερη παραδοχή έχει να κάνει με το ρόλο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλίθηκε να παίξει μέσα σ’ αυτή την κρίση.

Για ακόμη μια φορά , σε ακόμη ένα τόσο σοβαρό θέμα και οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλίθηκαν ως κυματοθραύστες να «αποκρούσουν» ένα αόρατο εχθρό που απειλούσε κάθε ομάδα από κάθε κοινωνική τάξη του πληθυσμού.

Για ακόμη μια φορά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε τα καταφέραμε γιατί στην κρίσιμη στιγμή δείξαμε ετοιμότητα , αίσθημα ευθύνης και διάθεση συνεννόησης.

Αυτό πρέπει να παραδειγματίσει το κράτος και να σταθεί δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αποκαταστήσει την κατακρεούργηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων που έγινε στα Μνημονιακά χρόνια με μείωση που άγγιξε το 65%…

Ας δώσει την ευκαιρία στους Δήμους που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία κάθε περιοχής να περιθάλψουν τις αδύνατες και ευπαθείς ομάδες όχι μόνο σε μια έκτακτη ανάγκη αλλά καθημερινά , έτσι ισχυροποιείται ο κοινωνικός ιστός , έτσι μειώνονται οι ανισότητες , έτσι οι κοινωνίες πάνε μπροστά!!

https://www.airetos.gr/giorgos-katsibelis-gia-akomi-mia-for…

Δημοφιλή

Παναγής Καππάτος-Συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Χθες συναντήθηκα με τον Υπουργό Υποδομών καιΜεταφορών κ. Χρήστο Σταϊκούρα παρουσία του ΔημάρχουΑργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου.Η συνάντηση ορίστηκε έπειτα από την υπογραφή τωνπεριβαλλοντικών όρων από...

Διαδοχικές συναντήσεις είχε στα υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής – Οικογένειας, ο Δήμαρχος Ληξουρίου

Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ληξουρίου κ.Γιώργος Κατσιβέλης στα υπουργεία Εσωτερικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Συναντήθηκε με τους υπουργούς κ. Θεόδωρο...

Συναντήσεις Εργασίας, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Τουρισμό

Συναντήσεις Εργασίας, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Τουρισμό Στα πλαίσια της  κοινής στρατηγικής μας, οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμηςδιοργανώνουν κατά τόπους συναντήσεις εργασίας, ενημέρωσης...

Ένωση ΑμεΑ Υπερίων – Κάλεσμα για την 11η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση

ΠΡΟΣΙδρυτικά, Τακτικά, Συνεργαζόμενα, Συνδεδεμένα και Αρωγά Μέλη της ΈνωσηςΠροστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία «ΥΠΕΡΙΩΝ» ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ 11η ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων