30 χρόνια παρουσίας στο καρναβάλι γιορτάζουν “οι Ψιχαλισμένοι Ληξουριώτες”

«ΨΙΧΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΕΣ» – 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟ ΛΗΞΟΥΡΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

γράφει η «Ψιχαλισμένη» Μαργαρίτα Λιναρδάτου

 Το 2023 οι «Ψιχαλισμένοι» Ληξουριώτες , μια  από τις παλαιότερες καρναβαλικές ομάδες στο Ληξούρι, κλείνει 30 χρόνια δυναμικής και αδιάλειπτης παρουσίας στο ληξουριώτικο καρναβάλι. Το 1993 συμμετέχουν στο καρναβάλι στο Ληξούρι  για πρώτη φορά σαν οργανωμένη ομάδα ιδιωτικής πρωτοβουλίας ,  με τη μασκαράτα «Ευρωγουρουνάκια», όπου ντυμένοι γουρουνάκια , σατιρίζουν  τις εξελίξεις που αφορούν την νέα πολιτική πραγματικότητα , αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Ήδη από το 1988,  άτομα που αποτέλεσαν την «μαγιά» των «Ψιχαλισμένων» , συμμετείχαν ενεργά στο καρναβάλι με αυτοσχέδια κοστούμια και πάντα με σατιρική διάθεση για διάφορα θέματα που αφορούσαν την κοινωνική και  πολιτική ζωή του τόπου. 

«Οι Ψιχαλισμένοι Ληξουριώτες» είναι το γκρουπ που με άκρως καυστικό  τρόπο σατιρίζει κάθε τι που αφορά την τοπική κοινωνία . Συχνά η πολιτική και οι πολιτικοί τοπικής και εθνικής εμβέλειας, αποτελούν … «στόχο» των «Ψιχαλισμένων».

 «Παγωτά και Γλύφτες» (1997), «Μύγες» (1998), «Βουλή το μεγαλείο σου» (2004) ντυμένοι καραγκιόζηδες και έχοντας κατασκευάσει έναν τεράστιο μπερντέ , «Εμείς τα φάγαμε» (2011),  «Οι γαμπροί της Δημαρχείας» (2019), είναι μερικά θέματα από τις μασκαράτες που καυτηριάζουν τα πολιτικά δρώμενα.  Μάλιστα με την μασκαράτα τους « Ο αδύναμος κρίκος» το 2002 κερδίζουν το βραβείο σάτιρας. Εμπνεόμενοι από το πρωτοεμφανιζόμενο τότε τηλεοπτικό παιχνίδι « Ο Αδύναμος κρίκος»,  σατιρίζουν πολιτικά πρόσωπα από την εθνική πολιτική σκηνή, αλλά και την τοπική πολιτική πραγματικότητα, καθώς  και την παρουσιάστρια του παιχνιδιού  Έλενα Ακρίτα.  Έχουν κατασκευάσει μια αλυσίδα από μπουριά σόμπας και μέσα σε κάθε ένα κρίκο της αλυσίδας είναι και κάποιος πολιτικός. Η δικιά τους παρουσιάστρια Έλενα Ακρίτα κάπως πιο… αυστηρή  προσθέτει τη δική της πινελιά !  

Οι «Ψιχαλισμένοι» όμως δεν εμπνέονται μόνο από τα πολιτικά τεκταινόμενα.  Δεν είναι λίγες οι φορές που η απόδοση των θεμάτων τους είναι εκείνη που τα κάνει σατιρικά , όπως «Τα ψιχαλισμένα μωρά» ( 1995), «Νοικοκυρές και μπεκρήδες» (1996), «Πάρε Άντρα από το Ληξούρι» (1997), «ΟΙ Φαρμακόγλωσσες» (2017).

«Η διαδήλωση της Τσιπούρας» (2009), είναι μια μασκαράτα διαφορετικής θεματολογίας από τις άλλες , καθώς αφορούσε ιδιωτική υπόθεση μεν,  ζωτικής δε  σημασίας για την οικονομία του τόπου και την εργασία πλείστων ληξουριωτών. «Οι Ψιχαλισμένοι» προσπαθούν πάντα να αφουγκράζονται την επικαιρότητα και  με τον δικό τους καυστικό τρόπο να την παρουσιάζουν.

Καθώς η  φιλοσοφία του γκρουπ  είναι η σάτιρα, πάντα οι στολές τους είναι χειροποίητες,  για να μπορούν να αποδίδουν πειστικά το θέμα που έχουν εμπνευστεί .Στολές φτιαγμένες με γούστο και μεράκι, που δεν υστερούν  σε φαντασία και χρώμα σε σχέση με τις τυποποιημένες στολές του εμπορίου.

30 χρόνια «Οι Ψιχαλισμένοι» σαν γνήσιοι ληξουριώτες που έχουν το καρναβάλι στο αίμα τους συμμετέχουν σε αυτό ανελλειπώς με το ίδιο πάθος , κέφι και ενθουσιασμό. Η ευχή τους και η……προειδοποίηση τους είναι ότι θα  τα εκατοστήσουν  και πάντα  θα  σκορπούν με τη σάτιρα το γέλιο και τη χαρά!!! 

Δημοφιλή

πρόγραμμα εορτασμού της 160ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 160 ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 20 Μαΐου 2024 ημέρα Δευτέρα:  Γενικός σημαιοστολισμός από 8 ης πρωινής ώρας της...

«Κοινοποίηση της υπ΄ αριθ. 19/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης

Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη 19/2024 (ΦΕΚ Β΄ 2250/30-04-2024) σχετικάμε την επιβολή διοικητικών προστίμων για παραβάσεις των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας,αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού...

Ιωσήφ Β. Λουκέρης: ΠΟΙΟΙ είναι το ΕΠΑΜ

Το ΕΠΑΜ δεν το στελεχώνουν άνθρωποί «απλοί σαν κι εμάς»· το ΕΠΑΜ στελεχώνουν άνθρωποι σύνθετοι σαν κι εμάς. Ο καθένας με τα προβλήματα και τους προβληματισμούς...

Εορτασμός 160ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

Εορτασμός της 160 ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με τηνΕλλάδα. Στις 21 Μαΐου 1864 ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρξ, παρέδωσετα Επτάνησα στον έκτακτο...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων