Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ληξουρίου για τους Δασικούς Χάρτες

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ, η αναδημοσίευση μερική ή ολική,  στους μή έχοντες εγγράφως άδεια από το LIXOURI.GR και την αρθρογράφο ! 

“Απαραίτητο εργαλείο οι Δασικοί Χάρτες, όπως και το Κτηματολόγιο”, τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης και Μηχανικός στο επάγγελμα, Σταύρος Τραυλός

Κατά την 3η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου, την Δευτέρα 8/2, ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τους Δασικούς χάρτες.

Την εισήγηση του μοναδικού θέματος της συνεδρίασης έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση, μέσω του επικεφαλή της παράταξης, κ. Δημήτρη Μαντζουράτου.

Από την συνεδρίαση προσκαλέστηκαν αλλά απουσίαζαν οι: κα Λύτρα από την Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας-Ιθάκης λόγω οικογενειακών προβλημάτων υγείας, κ. Κουρής Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καππάτος Βουλευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης, κα Κράτσα Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Συμμετείχαν οι: Σταύρος Τραυλός, Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης και Κωνσταντίνα Μαρούλη Διευθύντρια Πολεοδομίας Κεφαλονιάς-Ιθάκης.

Αρχικά ο κ. Διονύσης Αραβαντινός, ζήτησε εφόσον απουσίαζαν σημαντικοί φορείς, να μεταφερθεί η συζήτηση άλλη μέρα και ώρα “είναι λάθος μιά συζήτηση χωρίς να είναι παρόντες οι αρμόδιοι φορείς. Είχαν ενημερωθεί όλοι οι φορείς αρκετό καιρό πριν και για την σημερινή κουβέντα θεωρώ ότι είναι σφάλμα η απουσία τους”.

Ο Δήμαρχος κ. Κατσιβέλης, απάντησε “είναι καλό να ακούσουμε την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ και ο κ. Μαντζουράτος απάντησε στον κ Αραβαντινό “έχει γίνει αίτημα από την Λαϊκή Συσπείρωση να συζητηθεί το θέμα. Τι κουβέντες λες τώρα; Δεν καταλαβαίνω. Δεν εξαρτάται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από την τακτική που ακολουθούν οι αρμόδιοι φορείς. Είναι απαράδεκτη η απουσία των υπηρεσιακών παραγόντων. Η κα Λύτρα μπορεί να έχει πρόβλημα αλλά θα μπορούσε να στείλει υπάλληλο να την αντικαταστήσει. Είναι μείζον πολιτικό ζήτημα το θέμα για τους Δασικούς χάρτες” και συνέχισε “15/1/2021 η Διεύθυνση Δασών ανάρτησε τον δασικό χάρτη Κεφαλονιάς και Ιθάκης, καλώντας σε ένσταση 105 ημερών, τους ιδιοκτήτες. Η προηγούμενη Κυβέρνηση “ΣΥΡΙΖΑ” έκανε την αρχή με το Κτηματολόγιο και τους Δασικούς χάρτες. Οι Δασικοί χάρτες από πίσω έχουν σκοπιμότητα, έχουν στόχο οικονομικό, πολιτικό, μονοπωλιακούς Ομίλους που περιμένουν να γίνουν ξεκαθαρίσματα ιδιοκτησιών. Ποιός είναι ο ιδιοκτήτης, ποιός ο χαρακτήρας της έκτασης, για να γίνει καθαρό το τοπίο για τις εταιρείες”. “Το κόστος που θα επιβαρυνθούν οι πολίτες για τις ενστάσεις κυμαίνεται από 300 ευρώ έως 4.000 ευρώ”.

“Σε λίγο καιρό θα δούμε μεγάλες εταιρείες να επενδύουν και να εκμεταλλεύονται αυτές τις δασικές εκτάσεις. Είμαστε ενάντια σε κάθε συγκεντροποίηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση και να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και για όλες τις εκτάσεις που ήταν αγροτικές να μην αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας τους.”

“Ο περιορισμός των 105 ημερών δείχνει πρεμούρα, όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά και των επενδυτών που βρίσκονται σε αναμονή”.

Η εισήγηση και οι προτάσεις της Λ.Σ.:

Ο κ. Μαντζουράτος εξέφρασε την ακόλουθη απορία σχετικά με τα ψήφισματα του Δ.Σ. “κύριε Δήμαρχε τα ψηφίσματα που έχουμε πάρει, διαρκούν όσο διαρκεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στα τόσα ψηφίσματα δεν έχουμε δει ούτε ένα δελτίο τύπου για τις ενέργειες που έχετε κάνει”

«Στις 15-1-2021 η Δ/νση Δασών Κεφαλληνίας ανάρτησε το δασικό χάρτη της Κεφαλλονιάς με υποβολή αντιρρήσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας. Οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020   δασική  στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης,  της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες. Έχουν στόχο να συμβάλλουν ώστε  συνδυασμένα να ενταχτούν  τα δάση στην  επιτάχυνση της υλοποίησης του κερδοφόρου επενδυτικού ενδιαφέροντος από επιχειρηματικούς ομίλους, στα πλαίσια της κυκλικής και «βιώσιμης»  οικονομίας. Αυτός ο στόχος  προϋποθέτει  ότι μέσα από τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, θα γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποίος ο χαρακτήρας και η  χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση, κλπ) ακριβώς για να εξασφαλιστεί καθαρό επενδυτικό τοπίο για τους επενδυτές. 

Πολλοί συμπολίτες μας δεν θα αποφύγουν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών χαρτών στον μικρό κλήρο τους αφού για την  σύνταξη των αντιρρήσεων σε  δασικούς χάρτες είναι απαγορευτικό για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και εργαζόμενους. Αρκετοί κτηνοτρόφοι επίσης θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Ουσιαστικά έτσι, ο κλήρος τους διευκολύνεται να συγκεντρωθεί αργότερα σε λίγα χέρια μεγάλων επενδυτών, αφού η «νέα πολιτική για τα δάση» αναγνωρίζει τη δράση των ομίλων και στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Αυτή η πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε :

 • Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού το ίδιο το δημιούργησε. Να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
 • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία και του ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό 
 • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική σαν εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης.
 • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
 • Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των εκμεταλλεύσεων των, μεγαλοκατασκευαστών και των λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.
 • Να εξασφαλιστεί  όλο το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων».

 Ο κ. Τραυλός παίρνει τον λόγο και ανάμεσα σε συνεχόμενες διακοπές από τον κ. Ρουχωτά, αναφέρει «Η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει. Η σύνταξή τους απαιτούσε περισσότερη επεξεργασία. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι πράξεις αποχαρακτηρισμού των δασικών εκτάσεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο δασικό χάρτη θα αρθούν ατελώς. Έχουμε συνεργαστεί με την Πολεοδομία και έχουμε στείλει επερώτηση στο Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ πώς θα λυθούν τα προβλήματα. Ζητάμε να δέχεται η Πολεοδομία τις πράξεις αποχαρακτηρισμού. Πρέπει να δούμε κι από πλευράς Δασαρχείου τι χαρτί μπορεί να δώσουν. Αυτά θα λυθούν. Τα πρόδηλα λάθη θα γίνονται ατελώς. Δεν είναι εύκολα όμως τα άλλα. Συμφωνώ ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες που έχουν χαρακτηριστεί δασικές όμως δε συμφωνώ ότι η σύνταξη δασικών χαρτών δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση». “Αλίμονο το 2021 να μην υπάρχει ένα Κτηματολόγιο, να μην ξέρουμε τον χαρακτήρα των εκτάσεων. Πολύτιμα εργαλεία το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες. Εργαλεία που πρέπει να έχουμε στην διάθεση μας. Εννοείται ότι θα ζητήσουμε παράταση. Περιμένουμε να βγάλετε αποφάσεις και οι 4 Δήμοι Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ήδη έχουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αργοστολίου και σήμερα θα έχουμε και την δική σας, του Δήμου Ληξουρίου. Μόλις έχουμε τις αποφάσεις θα συνεδριάσει το περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων και θα κινηθούμε σε μιά κοινή γραμμή”. Ο κ. Τραυλός ανέφερε επίσης “το πρόβλημα με τις άδειες και τους δασικούς χάρτες είναι χρόνιο πρόβλημα”.

Λόγω προβλήματος στον ήχο, η Διευθύντρια της Πολεοδομίας κα Μαρούλη, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω ανοιχτής τηλεφωνικής γραμμής. Η κα Μαρούλη επιβεβαίωσε ότι έχει συνταχθεί έγγραφο προς το αρμόδιο Υπουργείο και μέχρι να υπάρξουν οδηγίες παγώνουν όλα. “Αποφασίσαμε να στείλουμε ένα έγγραφο στο Υπουργείο. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε καμιά οικοδομική άδεια, αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία. Δουλεύουμε βάση Νομοθεσίας και η Νομοθεσία μας λέει ότι θέλουμε τους αποχαρακτηρισμούς των εκτάσεων για την έκδοση οικ.αδείας, οπότε “παγώνουν” οι εκδόσεις. Ο κ. Τραυλός ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή.”

Στο ιδιαίτερο…χιούμορ του κ. Δ.Αραβαντινού “να πάρουν άδεια οι υπάλληλοι της Πολεοδομίας για να μην αντιμετωπίζουν τους πολίτες και τους μηχανικούς; Τι να κάνει η Πολεοδομία αν δεν βγάζει οικ.άδειες”, το οποίο η κα Μαρούλη δεν αντιλήφθηκε αντέδρασε λέγοντας “δεν είναι σωστό αυτό που λέτε για τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας κ. Αραβαντινέ”.

Ο Δήμαρχος κ. Κατσιβέλης, παίρνει το λόγο συμφωνώντας με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης και ζήτησε να συμπεριληφθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε και η ΠΕΔΙΝ:

 1. Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να «επικαιροποιηθούν» λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδεις οικοδομής, αποφάσεις αναδάσωσης κ.λ.π. Μετά ταύτα να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
 2. Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ μηνών, πλέον του ενός (1) μήνα για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων. 
 3. Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν. Για τις δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
 4. Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας. 

Νιώθουμε να βιώνουμε ένα νέο κτηματολόγιο, στην χειρότερη μορφή του” ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος. Και συνέχισε “δεν υπάρχει περίπτωση να διορθωθούν μέσα σε 105 μέρες οι δασικοί χάρτες. Ο Δήμος έχει 160 ακίνητα. Πως σε τόσο μικρό διάστημα, εν μέσω πανδημίας, θα κινηθεί; Οπωσδήποτε να δοθεί παράταση 8 μηνών. Είναι αδιανόητο και το κόστος των ενστάσεων εν μέσω πανδημίας“.

Ακολούθως τοποθετήθηκε ο κ. Αραβαντινός Διονύσιος ο οποίος είπε τα εξής: «Συμφωνώ με όσα προανέφερε η Λαϊκή Συσπείρωση Ληξουρίου. Θεωρώ ότι οι δασικοί χάρτες πρέπει να υπάρχουν. Πρέπει να ολοκληρωθούν, εξασφαλίζουν αναπτυξιακές προοπτικές. Δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη τα σωστά στοιχεία. Ως εκ τούτων παρακωλύεται η οικονομική δραστηριότητα στα Ιόνια Νησιά. Μικροκαλλιεργητές και μικροκτηνοτρόφοι θα πρέπει να πληρώσουν πακτωλό χρημάτων για τα αυτονόητα. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί δασικές εκτάσεις. Ο χρόνος  για την άρση των προβλημάτων δεν μπορεί να είναι μόνο 105 ημέρες. Απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ μήνες. Μέχρι να υπάρχει γενική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύει ότι έχει εκδοθεί. Τέλος προτείνω να υπάρχει στο Δήμο Ληξουρίου ένα γραφείο προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί»

Τέλος τοποθετήθηκε ο κ. Ρουχωτάς ο οποίος διαφώνησε με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως συνδιαμορφώθηκε με τις προτάσεις του κ. Δημάρχου και του Δ.Σ. κ. Αραβαντινού, όσον αφορά το σκεπτικό της και όχι το διεκδικητικό πλαίσιο. Διατύπωσε την ακόλουθη πρόταση:  «Μέχρι την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών η Διοίκηση να λειτουργεί ως έχει για κάθε περίπτωση είτε πρόκειται για έκδοση οικοδομικών αδειών είτε για σύνταξη συμβολαίων. Να μπει επικεφαλής ο Βουλευτής του Νομού μας, η ΠΙΝ και η ΠΕΔΙΝ ώστε να πετύχουν πολιτική επίλυση των προβλημάτων. Να κινηθούν αυτοί νομικά. Να δοθεί παράταση οκτώ μήνες συν δύο ακόμη για όσους κατοικούν στην αλλοδαπή για αντιρρήσεις που να αρχίζει μόλις σταματήσουν τα μέτρα του κορωνοϊού.

Τον λόγο ζήτησε και ο κ. Βαγγέλης Συνοδινός-Βαλλιάνος της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ανέφερε “η εισήγηση της Λ.Σ. είναι πλήρης και απαντά σε όλες τις ερωτήσεις των συμβούλων. Η Λ.Σ. και το ΚΚΕ υποστηρίζουν την ανάπτυξη των δασικών χαρτών. ναι στο να υπάρχει ένας κυβερνητικός σχεδιασμός προς όφελος του λαού και όχι των μεγαλοεπενδύσεων. Το πρόβλημα είναι καθαρά πολιτικό. Μιά ιδιωτική εταιρεία ανέλαβε να κάνει την ανάρτηση αυτών των Δασικών χαρτών. Τα λάθη δεν είναι σε αρκετές περιπτώσεις εκ περιδρομής. Αυτοί οι χάρτες είναι ξεκάθαρο ποιούς εξυπηρετούν. Αχρηστεύονται τα μικρά κομμάτια γης και πολλοί ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε όλους αυτούς τους αποχαρακτηρισμούς, χάνουν την γη τους. Στους δασικούς αυτούς χάρτες επιτρέπεται η εγκατάσταση Ανεμογεννητριών. Επιταχύνεται όλο το οπλοστάσιο των μεγάλων επενδυτών, μαζί με την επιτάχυνση της διαδικασίας περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Να καταργηθούν τα παράβολα των ενστάσεων. Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν οι ιδιωτικές δασικές εκτάσεις. Οι δασικοί χάρτες είναι στρατηγική και της προηγούμενης Κυβέρνησης “ΣΥΡΙΖΑ” και της τωρινής της Ν.Δ. “

Κλείνοντας είπε “μικρός αγρότης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται όποιος έχει τουλάχιστον 500 στρέμματα” κι αυτό μας έβαλε σε σκέψεις, υπολογίζοντας τις αναλογίες στην χώρα μας.

Υπέρ της πρότασης (13 θετικές ψήφοι) της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως συνδιαμορφώθηκε με τις προτάσεις του κ. Δημάρχου και του κ. Δ. Αραβαντινού ψηφίζουν οι Δ.Σ. κ.κ. Βολτέρας, Γαλανός, Καμινάρη, Μαρκέτος, Αραβαντινός, Γαλάτης, Μοσχόπουλος, Μαντζουράτος, Δαμουλιάνος, Καπάτος, Συνοδινός-Βαλλιάνος, Φαρακλός και Πρεντάνος

Υπέρ της πρότασης του κ. Ρουχωτά, ψηφίζουν οι σύμβουλοι της παράταξης του Λουκέρης, Λουκέρη, Βεντούρας (4 ψήφοι)

Αναλυτικά το ΨΗΦΙΣΜΑ του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ληξουρίου, όπως προέκυψε από την πλειοψηφία των ψήφων

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020   δασική  στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης,  της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες. Έχουν στόχο να συμβάλλουν ώστε  συνδυασμένα να ενταχτούν  τα δάση στην  επιτάχυνση της υλοποίησης του κερδοφόρου επενδυτικού ενδιαφέροντος από επιχειρηματικούς ομίλους, στα πλαίσια της κυκλικής και «βιώσιμης»  οικονομίας. Αυτός ο στόχος  προϋποθέτει  ότι μέσα από τους δασικούς χάρτες και το κτηματολόγιο, θα γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποίος ο χαρακτήρας και η  χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση, κλπ) ακριβώς για να εξασφαλιστεί καθαρό επενδυτικό τοπίο για τους επενδυτές. 

Πολλοί συμπολίτες μας δεν θα αποφύγουν τον αποχαρακτηρισμό των δασικών χαρτών στον μικρό κλήρο τους αφού για την  σύνταξη των αντιρρήσεων σε  δασικούς χάρτες είναι απαγορευτικό για χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και εργαζόμενους. Αρκετοί κτηνοτρόφοι επίσης θα χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Ουσιαστικά έτσι, ο κλήρος τους διευκολύνεται να συγκεντρωθεί αργότερα σε λίγα χέρια μεγάλων επενδυτών, αφού η «νέα πολιτική για τα δάση» αναγνωρίζει τη δράση των ομίλων και στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα. Αυτή η πολιτική βρίσκεται στον αντίποδα των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε :

 • Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού το ίδιο το δημιούργησε. Να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα. Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές, να μην αμφισβητηθεί ο αγροτικός χαρακτήρας τους και κακώς συμπεριλήφθηκαν στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες.
 • Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία και του ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό. Να ορισθεί ως ελάχιστη προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων το χρονικό διάστημα των οκτώ μηνών, πλέον του ενός (1) μήνα για τους κατοίκους της αλλοδαπής. Η προθεσμία αυτή να άρχεται, σε κάθε περίπτωση, μετά το οριστικό πέρας της πανδημίας, όταν και θα αρθούν τα εμπόδια των μετακινήσεων. 
 • Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική σαν εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης.
 • Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
 • Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των εκμεταλλεύσεων των, μεγαλοκατασκευαστών και των λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.
 • Να εξασφαλιστεί  όλο το αναγκαίο προσωπικό, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
 • Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών προκειμένου να «επικαιροποιηθούν» λαμβάνοντας υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδεις οικοδομής, αποφάσεις αναδάσωσης κ.λ.π. Μετά ταύτα να αναρτηθούν εκ νέου οι διορθωμένοι δασικοί χάρτες.
 • Μέχρι την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών να ισχύουν οι πράξεις που έχουν εκδοθεί και ιδιαίτερα οι τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, βάσει των οποίων οι ιδιοκτησίες να δύνανται να μεταβιβαστούν. Για τις δασικές εκτάσεις να ισχύει ότι η επίδειξη αποσπάσματος του προσωρινού δασικού χάρτη είναι επαρκές αποδεικτικό στοιχείο για την σύνταξη συμβολαίων και την έκδοση αδειών οικοδομής.
 • Η Διοίκηση να εναρμονιστεί με την ρητή πρόβλεψη του Νόμου και την Νομολογία ότι το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων δεν ισχύει για τα Ιόνια Νησιά, έτσι ώστε το Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει δασικές εκτάσεις μόνο στην περίπτωση που έχει στην κατοχή του τίτλους κυριότητας. 
 • Να δημιουργηθεί στο Δήμο Ληξουρίου ένα γραφείο προκειμένου να διευθετηθούν όλα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί
8/2/2021

Δημοφιλή

πρόγραμμα εορτασμού της 160ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 160 ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 20 Μαΐου 2024 ημέρα Δευτέρα:  Γενικός σημαιοστολισμός από 8 ης πρωινής ώρας της...

«Κοινοποίηση της υπ΄ αριθ. 19/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης

Σας γνωρίζουμε ότι εκδόθηκε η Πυροσβεστική Διάταξη 19/2024 (ΦΕΚ Β΄ 2250/30-04-2024) σχετικάμε την επιβολή διοικητικών προστίμων για παραβάσεις των κανονιστικών διατάξεων πυροπροστασίας,αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού...

Ιωσήφ Β. Λουκέρης: ΠΟΙΟΙ είναι το ΕΠΑΜ

Το ΕΠΑΜ δεν το στελεχώνουν άνθρωποί «απλοί σαν κι εμάς»· το ΕΠΑΜ στελεχώνουν άνθρωποι σύνθετοι σαν κι εμάς. Ο καθένας με τα προβλήματα και τους προβληματισμούς...

Εορτασμός 160ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

Εορτασμός της 160 ης Επετείου της Ένωσης της Επτανήσου με τηνΕλλάδα. Στις 21 Μαΐου 1864 ο Άγγλος Αρμοστής Ερρίκος Στόρξ, παρέδωσετα Επτάνησα στον έκτακτο...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων