Στο Βελιγράδι βρέθηκαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς του Ληξουριού την εβδομάδα που πέρασε, 10/12-15/12. Η πρόσκληση ήρθε από τον Δήμο Βόζντοβατς (κεντρικός Δήμος του Βελιγραδίου) μετά από πρόταση του Βίκτωρα Ρουχωτά (Επίτιμος Πρόξενος Σερβίας στην Ελλάδα και πλέον Επίτιμος Δημότης του Δήμου Βόζντοβατς) και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόζντοβατς κ Αλεξάντερ Μίρκοβιτς.
Πέρυσι και συγκεκριμμένα 27/9/2017 με αφορμή τα 150 χρόνια των κοινών εορτασμών συμμαχίας Ελλάδας –Σερβίας ο Δήμος Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με τον Επίτιμο Πρόξενο Σερβίας στην Κεφαλονιά κ. Βίκτωρα Ρουχωτά έδωσαν την ονομασία «οδός Βοσδοβατς» σε δρόμο του Ληξουριού.
Αντίστοιχα και στον Δήμο Βόζντοβατς μιά οδός ονομάσθηκε σε “Ληξούρι”. Στα πλαίσια της φιλίας Ληξουρίου και Βόζντοβατς ήρθε η πρόσκληση της επίσκεψης μας στο Βελιγράδι.
Μιά αποστολή 30 συν ατόμων φιλοξενήθηκε στον Δήμο Βόζντοβατς. Η φιλοξενία των Σέρβων ήταν τόσο θερμή. Μιά ανοιχτή αγκαλιά, φαρδιά και ζεστή βρήκαμε. Ξένους γνωρίσαμε, μα φίλους αποχωριστήκαμε. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου δημιουργησαν πολύ στενές σχέσεις με συνομήλικους τους από το Λύκειο του Δήμου Βόζντοβατς. Επειδή όμως το ρεπορτάζ της επίσκεψης μας θα είναι μακρύ σήμερα θα αναφερθούμε στην τιμή που έγινε σε έγινε σε έναν δικό μας άνθρωπο από την τοπική αυτοδίοικηση του Δήμου Βόζντοβατς.
Πέμπτη 13/12: Η ημέρα μας ξεκίνησε με την συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις εορτασμού του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στις 13 Δεκεμβρίου στο Βόζντοβατς. Η εκκλησιαστική τους μικτή Χορωδία ήταν από τις ωραιότερες που έχω ακούσει. Θα δείτε και στο βίντεο.
Την Λειτουργία παρακολούθησαν και πήραν την Θεία Κοινωνία οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ληξουρίου, ο Διευθυντής του Λυκείου κ Σπ.Κατσιβέλης, οι καθηγητές Ευαγ. Τζουλιαδάκη, Ζωή Συριάτου, ο Βίκτωρας Ρουχωτάς, ο Γιώργος Κατσιβέλης, ο Δημήτρης Μαρκάτος, οι Γεράσιμος και Δημήτρης Τιμοθεάτος με τις συζύγους τους, η κα Αλ.Κοτσιλίνη, μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βόζντοβατς, στρατιωτικοί της Χώρας και κλήρος.
Με το πέρας της Λειτουργίας επισκεφτήκαμε τον Δήμο. Ένα κτήριο εντυπωσιακό που φιλοξενεί στην είσοδο του (δεξιά και αριστερά) δυό εξαιρετικά αγάλματα.
Φτάνοντας η Κεφαλονίτικη παρέα χωρίστηκε σε δυό μέρη. Οι μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του Δημαρχείου ενώ δοκίμασαν μεζεδάκια από τον νοστιμότατο μπουφέ και λικέρ τοπικά.
Από την άλλη η πολιτική συντροφιά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Βόζντοβατς κ. Aleksander Savic στο γραφείο του, παρουσία και άλλων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και φυσικά και με τον Πρόεδρο του ΔΣ κ Αλεξάντερ Μίρκοβιτς.
Στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκε και ο Μητροπολίτης ενώ τηρήθηκαν όλες οι εθιμοτυπικές διαδικασίες με ανταλλαγή αναμνηστικών πλακετών και δώρων μεταξύ των: Δημάρχου Βόζντοβατς κ Savic, Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόζντοβατς κ Αλεξάντερ Μίρκοβιτς, Επίτιμου Πρόξενου Σερβίας στην Ελλάδα κ Ρουχωτά, Αντιδημάρχου Παλλικής κ Κατσιβέλη.
Παρόντες στην συνάντηση αυτή ήταν επίσης, από το νησί μας, ο Γεράσιμος Τιμοθεάτος της Ένωσης Ξενοδόχων, ο Δημήτρης Τιμοθεάτος Πρόεδρος της μπασκετικής ομάδας “Κεφαλληνιακός”, ο διευθυντής Β΄βάθμιας εκπαίδευσης κ Δημήτρης Μαρκάτος, η γραμματέας του συλλόγου Ελληνο – Σερβικής Φιλίας Κεφαλονιάς κα Κοτσιλίνη-Λογαρά και ο Διευθυντής του ΓΕΛ Ληξουρίου κ Σπ.Κατσιβέλης.
Όλοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά εδέσματα και λικέρ. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό. Τελικά οι δεσμοί που συνδέουν τους δυό λαούς έχουν ρίζες βαθιές και έχει αναγνωριστεί η συμβολή των Κεφαλλήνων στις δύσκολες εποχές που έζησε η Σερβία. Πολλά από τα παιδιά τότε, της εποχής των βομβαρδισμών, βρήκαν καταφύγιο σε σπίτια της Κεφαλονιάς. Έζησαν κοντά μας, μεγάλωσαν και έκτοτε η επαφή έχει διατηρηθεί. Αδερφικοί δεσμοί δημιουργηθηκαν τότε μεταξύ των δυό λαών. Δεσμοί που ενισχύθηκαν με το πέρασμα των ετών.
Όταν η συνάντηση έφτασε στο τέλος της ο Μητροπολίτης Stefan, με τον πρωτοιερέα Dragisa Jovic πραγματοποιησαν μιά μικρή τελετή.
Μοιράστηκε ο άρτος και στην συνέχεια στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Σέρβικου λαού, της μαθητικής κοινότητας του Λυκείου Δήμου Βόζντοβατς και του ΓΕΛ Ληξουρίου, των εκπαιδευτών του Λυκείου Δήμου Βόζντοβατς και του ΓΕΛ Ληξουρίου, του Πρέσβη της Σερβιας το 1999, κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών κ Dragomir Vucicevic, του Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών και Αντιπροέδρου της Σερβικης Κυβέρνησης κ Vlada Ilic, της Δασκάλας των παιδιών που φιλοξενήθηκαν για έξι μήνες στην Κεφαλονιά κα Lenka Ciric, του εκπροσώπου του Πρέσβη της ΕΛλάδας στην Σερβία, παρόντες ήταν και επικεφαλείς κρατικών οργανισμών του Βελιγραδίου, επικεφαλής του Στρατού καθώς και ο Αστυνομικος Διευθυντής Βελιγραδίουμε τον οποίο ο κ Ρουχωτάς είχε ιδιαίτερη συνομιλία για συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς-Ιθάκης, ο Βίκτωρας Ρουχωτάς έγινε Επίτιμος Δημότης Δήμου Βόζντοβατς μετά από πρόταση του Προέδρου του ΔΣ του Δήμου Βόζντοβατς κ Αλεξάντερ Μίσκοβιτς.
Μιά πρόταση που βρήκε σύμφωνο ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, μιά πρόταση που τιμά την Κεφαλονιά και όχι μόνο τον κ. Ρουχωτά. Είναι ιδιαίτερη τιμή για όλους εμάς να αναγνωρίζεται η συμβολή ενός Κεφαλονίτη παρουσία σημαντικών εκπροσώπων της Κυβέρνησης της Σερβίας.
Μιά τιμή που επιβεβαιώνει την εγκάρδια σχέση των δυό λαών, της βαθιάς φιλίας και προσφοράς.
Η τιμητική αυτή εκδήλωση ξεκίνησε με τον Δήμαρχο του Βόζντοβατς κ. Aleksander Savic και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Αλεξάντερ Μίρκοβιτς να κάνουν αναφορά στο έργο του κ Ρουχωτά και στην σημαντική συμβολή του στην αδελφοποίηση των δυό Δήμων Βόζντοβατς και Κεφαλονιάς. Από την άλλη ο κ. Ρουχωτάς ήταν βαθιά συγκινημένος την στιγμή που παρέλαβε τις τιμητικές πλακέτες του Επίτιμου Δημότη Δήμου Βόζντοβατς . Ευχαρίστησε και στις δυό γλώσσες, Σερβίας και Ελλάδας, όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική τιμή για αυτόν ενώ δεν παρέλειψε μεταξύ άλλων να ευχαριστήσει και την σύζυγό του Χαρά η οποία τον συνόδεψε στο ταξίδι αυτό μαζί με την μικρή του κόρη Βάνα.
Όσο για τις σχέσεις του κ Ρουχωτά με την Σερβία και το Βόζντοβατς κρατούν μισή ζωή, μετρούν περίπου 25 χρόνια, από τα χρόνια των σπουδών του.
Είχαμε με την τιμητική αυτή εκδήλωση την ευκαιρία να ακούσουμε παραδοσιακά τραγούδια από την νεανική Χορωδία του Δήμου Βόζντοβατς .
Κλείνουμε εδώ το πρώτο μέρος του ταξιδιού μας στο Βελιγράδι, το οποίο αφορούσε το πολιτικό κομμάτι της επίσκεψης. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ένα δεύτερο ρεπορτάζ σχετικά με την εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτών του ΓΕΛ Ληξουρίου, τις ξεναγήσεις, τα όσα είδαμε και τους υπέροχους ανθρώπους που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε.
Στο facebook του κ Ρουχωτά θα δείτε και φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του στην Πρεσβεία, όπου εκεί είχε συναντήσεις με σημαντικούς ανθρώπους της Σερβίας.
Αριστέα Χαριτάτου
U protekloj sedmici, u periodu od 10.12. do 15.12. Beograd su posetili učenici i profesori Gimnazije, kao i predstavnici Likšurija. Poziv su dobili od opštine Voždovac, predsednika Gradskog Veća g-dina Aleksandra Mirkovića nakon predloga Viktora Ruhotasa, počasnog konzula Srbije u Grčkoj a od nedavno i počasnog građanina Voždovca.
Prošle godine, tačnije 27.09.2017. povodom 150 godina prijateljstva i saveza Grčke i Srbije, opstina Kefalonije, sa saradnjom sa g-dinom Viktorom Ruhotasom dali su ime „Voždovac“ jednoj ulici u Likšuriju. Respektivno i u opštini Voždovac jedna ulica je nazvana „Likšuri“. U okviru prijateljstva došao je poziv za našu posetu Beogradu. Jedna misija od oko trideset osoba je primilo gostoprimstvo od opštine Voždovac. Gostoprimstvo Srba je bilo toliko iskreno i toplo, kao jedan zagrljaj širok, topao i otvoren. Došavši, upoznali smo se sa nepoznatim ljudima a odlazivši , oprostili se sa bliskim prijateljima. Učenici Gimnazije Likšurija ostvarili su veoma blisku vezu sa svojim vršnjacima iz Gimnazije Voždovca. S obzirom da će reportaža naše posete biti opširna, danas ćemo se osvrnuti na jednu „našu“ osobu iz Lokalne uprave Voždovca.
Četvrtak 13.12.2018.
Naš dan je počeo učestvovanjem u obelažavanju proslave Svetog apostola Andreja Prvozvanog u Voždovcu. Crvekni hor je ostavio veliki utisak na sve nas, u prilogu ćete videti i video snimak. Na liturgiji su bili i pričestili se učenici Gimnazije Likšurija, direktor gimnazije g-din Spiros Kacivelis, profesori D. Mađuratos, E. Đulidaki, Z. Sirjatou, počasni konzul Viktor Ruhotas, kao i predstavnici opštine Likšurija g-din Jorgos Kacivelis, Dimitris Markatos, Jerasimos i Dimitris Timoteatos sa svojim suprugama, g-đa A. Kocilini, učenici Osnovne škole Voždovac, vojni predstavnici Srbije kao i sveštenstvo. Zatim smo posetili zgradu opštine Voždovac, jedno veličanstveno zdanje sa impresivnim statuama, levo i desno od ulaza.
U opštini se društvo sa Kefalonije podelilo na dva dela. Učenicima i profesorima je pokazan unutrašnji prostor zdanja a potom su se počastili ukusnim mezeom i lokalnim likerima. Sa druge strane političko „drustvo“ se sastalo sa predsednikom Opštine Voždovac, g-dinom Aleksandrom Savićem u njegovoj kancelariji, gde su prisustvovali predsednik Gradskog Veća g-din Aleksandar Mirkovic i ostali članovi istog. Na ovom susretu našao se i Mitropolit, a ujedno su održane sve ceremonije sa razmenom komemorativnih plaketa i poklona između predsednika opstine Voždovca g-dina Savića, predsednika Gradskog Veća g-dina Mirkovića, počasnog konzula Srbije u Grčkoj g-dina Ruhotasa i potpredsednika opštine Likšurija g-dina Kacivelisa. Prisutni na ovom susretu, sa našeg ostrva, bili su takođe i Jerasimos Timoteatos, iz Udruženja Hotelijera, Dimitris Timoteatos, predsednik košarkaškog tima „Kefalinijakos“, direktor Sekundarnog obrazovanja g-din Dimitris Markatos, sekretarica drustva Grčko-Srpskog prijateljstva Kefalonije g-đa Kocilini-Logara i direktor Gimnazije Likšurija g-din Sriros Kacivelis. Svi su imali priliku da probaju tradicionalni meze i pića Srbije.
Atmosfera je bila izuzetno prijateljska. Konačno, povezanost ova dva naroda imaju duboke korene i prepoznata je doprinosom Kefalonije u teškim vremenima u kojima je bila Srbija. Mnogo dece, iz vremena bombardovanja, pronašli su utočište u porodicama Kefalonije. Živeli su sa nama, odrasli i od tada je se kontakt nastavlja. Bratski odnos se stvorio tad između naših naroda. Veza koja se utvrđivala sa prolaskom vremena.
Kada se susret približio kraju, Mitropolit Stefan, sa sveštenikom Dragišom Jovićem, održali su malu misu. Podeljena je nafora i u nastavku u dvorani Gradskog Veća, uz prisustvo srpskih građana, predstavnika đaka Gimnazije iz Voždovca i gimnazije iz Likšurija, profesora gimnazije Voždovca i Likšurija, ambasadora Srbije iz 1999-te, za vreme bombardovanja, g-dina Dragomira Vučićevića, direktora kancelarije Ministarstva Inostranih Poslova i potpredsednika srpske vlade g-dina Vlade Ilića, učiteljice, koja je predvodila decu koja su bila zbrinuta šest meseci na Kefaloniji za vreme bombardovanja, g-đom Lenkom Ćirić, predstavnika ambasadora Grčke u Srbiji. Prisutni su bili i vrhovnici državnih ustanova, vojni i policijski vrhovnik. G-din Viktor Ruhotas postao je počasni građanin opštine Voždovac posle predloga predsednika Gradskog Veća g-dina Aleksandra Mirkovića. Jedan predlog, koji je prihvaćen jednoglasno od strane Gradskog veća, jedan predlog koji je počastvovao ne samo g-dina Ruhotasa već i celu Kefaloniju. Velika je čast za sve nas prepoznavanje doprinosa jednog građanina Kefalonije uz prisustvo važnih predstavnika vlade Srbije. Jedna čast koja potvrđuje iskren odnos dva naroda, duboko prijateljstvo i doprinose. Ovaj događaj počastvovanja počeo je sa predsednikom opštine g-dinom Savićem i predsednikom Gradskog Veća g-dinom Mirkovićem predstavljajući delo i požrtvovanost g-dina Ruhotasa i njegov značajan doprinos bratstvu opštine Voždovac i Kefalonije. Sa druge strane, g-din Ruhotas je bio duboko dirnut u momentu primanja komemorativne plakete počasnog građanina opštine Voždovac. Zahvalio je i na grčkom i na srpskom jeziku sve koji su se našli na ovom događaju i naglasio je da je to za njega velika čast, ali nije prevideo da zahvali svojoj supruzi Hari koja ga je pratila na ovom putu zajedno sa njihovom malom kćerkom Vanom. Veza g-dina Ruhotasa sa Srbijom i Voždovcem traju pola njegovog života, skoro 25 godina, od kada je studirao u Beogradu. Imali smo tu čast da na priredbi čujemo tradicionalne pesme od mladalačkog hora opštine Voždovac.
Ovde zaokružujemo opis prviog dela našeg boravka u Beogradu, koje bi mogao da se označi kao politički deo naše posete. Narednih dana će biti opisan drugi deo našeg boravka koji se sastojao iz obrazovnog programa za učenike i profesore Gimnazije Likšurija. Opisaćemo sve što smo videli i predivne ljude koje smo upoznali i zavoleli. Na fejsbuku g-dina Ruhotasa videćete fotografije sa njegove posete Ambasadi, gde je imao susrete sa značajnim ljudima Srbije.
Aristea Haritatu
Prevela Ana Mari Kovačević