“Γιατί το Ληξούρι είναι ο νούμερο ένα Covid-free προορισμός στην Ελλάδα για φέτος το καλοκαίρι” | Συνέντευξή του Δημάρχου Ληξουρίου στο MENSHOUSE.GR

Συνέντευξή του Δημάρχου Ληξουρίου στο MENSHOUSE.GR

Το φετινό καλοκαίρι αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε τις διακοπές μας. Πλέον, οι ταξιδιώτες βάζουν πάνω απ’ όλα την ασφάλειά τους, με τον τουρισμό να περνά πρωτοφανή κρίση, τόσο λόγω του φόβου του κορωνοϊού όσο και λόγω της κρίσης που οι περισσότεροι Έλληνες βιώνουν στο πορτοφόλι τους.

Ευτυχώς, στην Ελλάδα υπάρχουν μερικοί πανέμορφοι καλοκαιρινοί προορισμοί των οποίων το νούμερο ένα ατού για το φετινό καλοκαίρι είναι πως κατάφεραν να μείνουν… Covid free.

Σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία ανήκει το πανέμορφο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, με τις υπέροχες παραλίες, το παραδοσιακό, νησιώτικο φαγητό και τη φιλοξενία για την οποία μιλά ολόκληρος ο κόσμος. Ο Δήμαρχος Ληξουρίου, κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ανοίγει τα χαρτιά του στο Menshouse και μας καλεί να επισκεφτούμε τον τόπο του, ο οποίος θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους καλοκαιρινούς προορισμούς, χωρίς ούτε ένα κρούσμα του ιού!

Επειδή όμως ο φόβος φυλάει τα έρμα, στο νησί έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19, με την ενίσχυση του νοσοκομείου με επιπλέον υλικό και σύγχρονα μηχανήματα, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στο θέμα μείωσης του κόστους διακοπών!

Ο Δήμαρχος και οι επιχειρηματίες τις περιοχής, καλούν τους λάτρεις του απέραντου γαλάζιου να επισκεφτούν το Ληξούρι το οποίο φέτος μειώνει τις τιμές του τόσο στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα όσο και στο φαγητό και τη διασκέδαση, δίνοντας το παράδειγμα που θα έπρεπε να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι της χώρας.

Το φετινό καλοκαίρι λόγω covid-19 θα είναι διαφορετικό και σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα επιζητεί ο επισκέπτης είναι η ασφάλεια. Ποια μέτρα θα πάρετε ως δήμος ώστε να τον κάνετε να αισθανθεί ασφαλής;

«Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση η οποία μας επιβάλει νέους κανόνες στην καθημερινότητά μας και μας κάνει να επικεντρωθούμε ως Δήμος στα σημεία εκείνα που θα αποδεικνύουν στον επισκέπτη ότι βάζουμε σε προτεραιότητα την ασφάλεια και προστασία όλων, δημοτών μας και επισκεπτών.

Ως Δήμος καταφέραμε να διατηρηθούμε με μηδενικά κρούσματα έως σήμερα και η πειθαρχία και ωριμότητα που δείξαμε ως κοινωνία μας δείχνει το δρόμο για το μέλλον: τήρηση με ευλαβικό τρόπο των οδηγιών και συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και που στην πορεία αναμένεται να τροποποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Στο θέμα λοιπόν της τήρησης των οδηγιών και των περιορισμών θα είμαστε αρωγοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και παράλληλα με τους φορείς και τους επαγγελματίες του Τουρισμού θα δημιουργήσουμε ένα πλέγμα συνεργασίας και ενημέρωσης ώστε να αποτρέψουμε φαινόμενα απειθαρχίας και υπέρβασης των όρων και των κανόνων.

Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας στις παραλίες μας και φροντίζουμε ώστε φέτος νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά να είναι στις θέσεις τους οι ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες μας.

Ενισχύουμε τα μέτρα πρόληψης αφενός με τον εξοπλισμό που θα αποτρέπει κατά το δυνατόν τις επαφές με τα χέρια σε αντικείμενα που μπορεί να μεταφέρουν τον ιό πχ τοποθετούμε στις ντουζιέρες μηχανισμούς πατητούς με το πόδι , αφετέρου προγραμματίζοντας συχνές απολυμάνσεις σε κοινόχρηστους χώρους και εξοπλισμό καθαριότητας (κάδους σκουπιδιών , καλαθάκια κτλ).

Έχουμε προμηθεύσει όλες τις υπηρεσίες μας με αντισηπτικά και μάσκες και τα γραφεία του ΚΕΠ που επισκέπτονται οι περισσότεροι πολίτες με προστατευτικά τζάμια. Επειδή το αίσθημα ασφάλειας των επισκεπτών συνδιαμορφώνεται από την παρουσία των δομών υγείας σε κάθε περιοχή, ενισχύσαμε ως Δήμος το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου με επιπλέον υλικό και μηχανήματα για την αντιμετώπιση περιστατικών covid-19. Προετοιμαζόμαστε σε συνεργασία με τους κρατικούς φορείς και τους καταστηματάρχες της εστίασης να εφαρμόσουμε το μέτρο της επιπλέον παραχώρησης τετραγωνικών στους κοινόχρηστους χώρους προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Τέλος μόλις οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι οδηγίες ο Δήμος μας θα τυπώσει έντυπα σε τρεις γλώσσες όπου θα μοιραστούν σε όλες τις επιχειρήσεις με οδηγίες και κυρίως με το μήνυμα ότι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα όμως δεν πρέπει να χαλαρώσουμε αν θέλουμε να χαρούμε τις διακοπές μας».

Τι διαφορετικό θα δούμε στις παραλίες της Παλικής φέτος;

«Η περιοχή της Παλικής φημίζεται για τις απέραντες αμμουδιές της, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ πολυσύχναστων οργανωμένων παραλιών και απόμερων μοναχικών ‘μικρών παραδείσων’ θα έλεγα.

Το μεγάλο μήκος των αμμουδιών μας δίνει τη δυνατότητα (αρκεί να το προβλέψει ο νόμος) να αραιώσουμε την απόσταση των ομπρελών και ξαπλωστρών και να μη μειωθεί η δυναμικότητα, έτσι και τα μέτρα ασφαλείας θα τηρούνται και δεν θα χρειαστεί κάποιοι να μην εξυπηρετηθούν.

Αυτό σίγουρα είναι ένα προνόμιο που δεν το έχουν πολλές περιοχές και θα προσπαθήσουμε να το αξιοποιήσουμε».

Η Κεφαλονιά είναι ένα απ’ τα νησιά που κατάφερε να κρατήσει μακριά τον ιό. Πώς τα καταφέρατε και με ποιες δράσεις αντιμετώπισαν αυτή τη πρωτόγνωρη κατάσταση τα νοσοκομεία του νησιού;

«Πράγματι στην Κεφαλονιά κρατήσαμε μακριά τον κορωνοϊό χάρη στην άμεση συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, στην ωριμότητα που επέδειξε σύσσωμη η κοινωνία μας και βεβαίως στην συνεργασία που υπήρχε από όλους τους φορείς όσον αφορά τόσο στην ενημέρωση και πρόληψη των πολιτών όσο και στο σχεδιασμό καταγραφής και ελέγχου ύποπτων κρουσμάτων.

Από την πρώτη μέρα ο Δήμος Ληξουρίου τοποθέτησε αφίσες με οδηγίες και παραινέσεις σε όλα τα καταστήματα και τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
Ταυτόχρονα επεκτείναμε το πρόγραμμα ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ και με τη δράση ‘Μένουμε σπίτι – Φροντίζουμε για εσάς’ δημιουργήσαμε μια δομή που εξυπηρετούσε όσους δεν μπορούσαν ή δεν επιτρεπόταν να μετακινηθούν.

Έτσι περιορίσαμε τις μετακινήσεις αφού μεταφέραμε στα σπίτια όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, συνταγογραφήσεις κτλ.

Τα νοσοκομεία μας φρόντισαν να δημιουργηθούν γρήγορα οι συνθήκες που θα επέτρεπαν την άμεση παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς με χώρους υποδοχής και απομόνωσης των πιθανών κρουσμάτων και παράλληλα σε κάθε ύποπτο κρούσμα έπαιρναν δείγμα για έλεγχο».

Οι ξενοδοχειακές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά, ή λόγω των περιορισμών του σχεδίου επαναφοράς, κάποιοι θα φοβηθούν να πάρουν το ρίσκο να ανοίξουν;

«Με τα σημερινά δεδομένα αν και δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες οδηγίες και τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα η αίσθηση όλων μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα ανοίξει τα ξενοδοχεία και οι ιδιοκτήτες δείχνοντας ετοιμότητα και σεβασμό στους επισκέπτες προετοιμάζονται ήδη για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες και το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους επισκέπτες.

Είναι ένα ακόμη στοίχημα αυτό για τη χώρα μας που πρέπει να το κερδίσουμε και είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρουμε».

Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης όπου ο επισκέπτης μετράει και το τελευταίο ευρώ, υπάρχει διάθεση από τους επαγγελματίες να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές ώστε να γίνει το Ληξούρι ένας ελκυστικός προορισμός και για όσους δεν έχουν την δυνατότητα πολυέξοδων διακοπών;

«Το Ληξούρι ήταν πάντοτε και παραμένει ένας προορισμός για όλα τα βαλάντια. Οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας όπως έχει κατά καιρούς παρατηρηθεί σε άλλα νησιά. Δεν είναι τυχαίο που επέλεγαν το Ληξούρι και συνεχίζουν να το κάνουν οικογένειες και επισκέπτες για πάρα πολλά χρόνια.

Φέτος με τα μέτρα που θα ισχύσουν και τη μείωση των ενοικίων από πλευράς του Δήμου στις παραλίες και τα ακίνητα, όπως και τα μέτρα απαλλαγής ή μείωσης τελών δίνεται η δυνατότητα στους επαγγελματίες να μειώσουν τις τιμές και είναι κάτι που είναι πρόθυμοι να κάνουν σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα επαφές μας».

Η εκτίμησή σας είναι ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στο Ληξούρι θα μειωθεί επειδή ο κόσμος θα προτιμήσει τη σιγουριά του ξενοδοχείου;

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν στοιχεία για τη βραχυχρόνια μίσθωση διότι δεν υπάρχει ένας φορέας που να εκπροσωπεί όλους τους ιδιοκτήτες για να έχουμε πλήρη εικόνα.

Σαφώς , η εκτίμησή μου είναι ότι ένας επισκέπτης θα θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια τη δική του και της οικογένειάς του και δεν θα ρισκάρει να μείνει σε ένα σπίτι το οποίο δεν θα του εξασφαλίζει τη σιγουριά της τήρησης των οδηγιών και των κανόνων των ειδικών».

Εκδηλώσεις όπως η περίφημη ληξουριώτικη βαρκαρόλα, υπάρχει τρόπος να γίνουν με ασφάλεια φέτος ή δεν θα τις δούμε καθόλου;

«Όσον αφορά στις πολιτιστικές εκδηλώσεις δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν και με ποια μέτρα ασφαλείας θα επιτραπούν. Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς είμαστε έτοιμοι να διοργανώσουμε τη βαρκαρόλα και για ακόμη μια χρονιά να παρουσιάσουμε στους επισκέπτες ένα θέαμα μοναδικό!».

Μπορεί το Ληξούρι να ποντάρει στον εσωτερικό τουρισμό φέτος; Πείτε μας 3 καλούς λόγους για να επιλέξει την περιοχή σας ένας Έλληνας αυτό το καλοκαίρι.

«Σαφώς και ποντάρουμε στον εσωτερικό τουρισμό και οι λόγοι είναι πολλοί περισσότεροι από τρεις. Ενδεικτικά αναφέρω:

α) το αίσθημα ασφάλειας που δημιουργήσαμε με τα μηδενικά κρούσματα. Ο Έλληνας επισκέπτης ξέρει ότι θα έρθει με την οικογένειά του σε έναν τόπο που τήρησε τους κανόνες υγιεινής, που δεν είχε κρούσμα και που έχει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και εμπειρία να προασπίσει τη Δημόσια υγεία.

β) η τεράστια έκταση των παραλιών που δίνει τη δυνατότητα να κρατήσουμε τις αποστάσεις ασφαλείας και παράλληλα να μη χάσουμε κανένα από τα στοιχεία που μας κάνουν να χαρούμε και να απολαύσουμε τις διακοπές μας.

Είτε επιλέξετε να πάτε με σκάφος σε μια ερημική παραλία, είτε επιλέξετε μια οργανωμένη , παντού θα βρείτε χώρο να καρφώσετε την ομπρέλα σας, ενώ τα beach bars και οι καντίνες θα τηρούν απαράβατα τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί.

γ) τρίτος και σημαντικότερος λόγος που πρέπει κάποιος να επιλέξει το Ληξούρι είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων και των ενοικιαζομένων δωματίων. Ο επισκέπτης που θα επιλέξει τον τόπο μας δεν θα νοιώσει ότι διαμένει σε ένα απρόσωπο κατάλυμα. Θα διαπιστώσει την ευγένεια, τη φιλοξενία, την οικογενειακή ατμόσφαιρα και κυρίως την κουλτούρα των Ληξουριωτών. Θα συναναστραφεί με ανθρώπους που δεν θα τον αντιμετωπίζουν ψυχρά και ως απλό καταναλωτή αλλά ως έναν άνθρωπο που φεύγοντας θα πάρει στις αποσκευές του τις καλύτερες αναμνήσεις και που θα θέλει να επιστρέψει.

Δεν είναι τυχαίο που υπάρχουν εκατοντάδες επισκέπτες οι οποίοι για δεκαετίες ολόκληρες κάθε χρόνο έρχονται εδώ για τις διακοπές τους.
Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο για εμάς».

Η Πλατιά Άμμος είναι μια απ’ τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας και ένας λόγος που πολλοί τουρίστες επισκέπτονταν την Κεφαλονιά και το Ληξούρι. Ποιο είναι το πρότζεκτ αξιοποίησης της και ποιο το χρονοδιάγραμμά του;

«Η παραλία της Πλατιάς Άμμου για τη Δημοτική Αρχή είναι η ‘ναυαρχίδα’ των αξιοθέατων της περιοχής μας και έχουμε θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την αξιοποίηση της με τη δημιουργία ασφαλούς πρόσβασης. Για το λόγο αυτό την έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Παλικής προκειμένου να χρηματοδοτηθεί.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πρόσβαση με έναν τρόπο που από μόνος του θα αποτελέσει πόλο έλξης για τον επισκέπτη ο οποίος θα ζήσει όχι μόνο τη μοναδική εμπειρία μιας υπέροχης παραλίας και του φυσικού κάλους της περιοχής αλλά συνολικά του τρόπου πρόσβασης.

Ένα ασανσέρ ύψους 100 μέτρων θα σε κατεβάζει στο επίπεδο της θάλασσας και από εκεί ένα τούνελ μήκους 130 μέτρων θα σε οδηγεί στην αμμουδιά. Με τη μέθοδο αυτή αφενός θα μείνει αναλλοίωτο το τοπίο αφετέρου θα εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύκολη για όλους πρόσβαση στην παραλία.

Πριν τρεις μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είμαστε εν αναμονή των αδειοδοτήσεων για να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της οριστικής μελέτης.

Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα έργο – ορόσημο για την Παλική αλλά και ολόκληρη της Κεφαλονιά που θα εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας.
Αν όλα πάνε καλά και με βάση τη γραφειοκρατία που όλη γνωρίζουμε στη χώρα μας ελπίζουμε μέσα στην επόμενη τριετία να έχουμε προχωρήσει στο τελικό στάδιο».

Menshouse

Δημοφιλή

Κλειστό το Τμήμα Μεταφορών την Πέμπτη 1/12

Το τμήμα αδειών κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Μεταφορών καιΕπικοινωνιών της Π.Ε. Κεφαλληνίας θα είναι κλειστό για το κοινό την Πέμπτη30.11.2023 και την Παρασκευή 01.12.2023, λόγω...

Ικανοποιείται το αίτημα του Σωματείου Οδηγών Ταξί Κεφαλονιάς

Το καλοκαίρι του 2022, σε συνάντηση με εκπροσώπους του ΣωματείουΟδηγών Ταξί Κεφαλλονιάς είχα δεχθεί το αίτημά του για αντικατάστασητων Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.) ταξί...

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας

Η Ένωση Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων Α.μεΑ. «ΥΠΕΡΙΩΝ» με αφορμή: Την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με ΑναπηρίαΤην συμπλήρωση 10 χρόνων από την...
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων