Στολίδι με ψηφιδωτά το ποτάμι της πόλης | Τα χτεσινά εγκαίνια VIDEO

γράφει η Αριστέα Χαριτάτου

Ένα σπουδαίο έργο παραδόθηκε χτες στο Ληξούρι. Ένα έργο από ανακυκλώσιμα υλικά, ένα έργο που δημιουργηθηκε με ελάχιστο κόστος. Ένα έργο προσφοράς, εθελοντικής προσφοράς. Τρείς καλλιτεχνιδες ήρθαν στην πόλη μας από Ισπανία και Μεξικό και τις 11 Σεπτεμβρίου 2017 ξεκίνησαν να στολίζουν το ποτάμι της πόλης μας, τον μικρό “Σηκουάνα” μας με ψηφιδωτό.

Την κίνηση τους αυτή, το έργο αυτό, την τέχνη τους αγκάλιασε όλη η πόλη μας και αρκετοί επαγγελματίες οι οποίοι το στήριξαν μέσω της προσφοράς τους προς τις τρείς καλλιτεχνιδες.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατσιβέλης “οι προτάσεις που είχαμε ήταν παρεμβάσεις σε μεγάλους τοίχους του ποταμιού. Εμείς προτείναμε τα τοιχεία του ποταμιού και τον τοίχο στο παλιό πάρκινγκ του Παλληξουριακού. Το κόστος ήταν ελάχιστο. Διπλό το μήνυμα. Και της προσφοράς και γεναιοδωρίας του καλλιτέχνη και της ανακύκλωσης, καθώς για τα ψηφιδωτά χρησιμοποιήθηκαν ανακυκλώσιμα υλικά. Είναι σημαντική η αξία της τέχνης στην ζωή μας. Ουσιαστικά έγινε ένα σπουδαίο βήμα και αυτό δείχνει ότι όταν υπάρχει θέληση και αλληλεγκύη και συνεργασία μπορούν να γίνουν τα πάντα. Η αρχή το ήμισυ του παντός. Σε συνεργασία με την Σοφία Καγκάδη και το Ιόνιο Κέντρο πολιτισμού θα συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά με άλλους καλλιτέχνες και να παραδώσουμε τουλάχιστον μέχρι την κεντρική γέφυρα το ποτάμι μας με καινούργια ψηφιδωτά , ίσως με κάποιες ζωγραφιές και άλλες παρεμβάσεις.

Σε κάθε πόλη όπου υπάρχει ποτάμι, το ποτάμι είναι σημείο αναφοράς.  Ήρθε η ώρα και το δικό μας ποτάμι να γίνει σημείο αναφοράς.

Σε δεύτερη φάση προχωράμε στον φωτισμό του ποταμιού έτσι ώστε να αναδείξουμε τα έργα, αλλά και άλλα σημεία που θέλουμε να αναδείξουμε.”.

Σοφία Καγκάδη (Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού Μεταξάτων): “Στο πρόσωπο και στις ενέργειες του Γιώργου Κατσιβέλη για πρώτη φορά στην Κεφαλονιά, βρήκαμε τόση βοήθεια. Της Εστεφάνια τα έργα είναι διεθνούς αξίας. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοια έργα στο Ληξούρι. Συγχαίρω τους Ληξουριώτες για την βοήθεια τους και ακόμα περισσότερο την μικρή ομάδα των εθελοντων όπου βοήθησαν την Εστεφανία, την Σοφία και την Μερσέ (Estefanía Valls Urquijo,  Sofia Rubio,  Merce Pont)

Σαν Ιόνιο Κέντρο Πολιτισμού εστιάζουμε την τελευταία 5ετία στην προσπάθεια μας έργα των μεγάλων καλλιτεχνών που φιλοξενούμε να επεκταθούν και να γίνουν σήμα του νησιού.”

Στην μικρή αυτή εκδήλωση κατά την οποία παραδόθηκαν και επίσημα τα έργα με τα ψηφιδωτά στο ποτάμι, παρευρέθηκαν η Βουλευτής του νησιού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μάκης Δεστούνης και μέλη του Υπερίων.

Δημοφιλή

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων